Overvågning for smitsomme kvægsygdomme

Overvågning for smitsomme kvægsygdomme - SEGES Projektsitet

Projektets formål er at:

  • Sikre den lovomfattede og frivillige overvågning for smitsomme kvægsygdomme (IBR, BVD, Salmonella Dublin, B-streptokokker)
  • Dokumentere et højt veterinært stade i Danmark med henblik på at sikre eksporten
  • Sikre detektion af indslæb af de nævnte infektioner, så beredskabet hurtigst muligt kan iværksættes
    Aktiviteterne, der er samlet under overvågning for smitsomme sygdomme, omfatter overvågningen af lovomfattede smitsomme kvægsygdomme, samt det handlingsorienterede beredskab, der aktiveres i forbindelse med mistanke om eller konstateret smitte med alvorlige epidemiske sygdomme hos kvæg. En række emneområder, der har betydning for risikoen for introduktion af denne type infektioner, herunder smittebeskyttelse, er også en del af aktiviteten. Kvægbrugets fødevaresikkerheds- og zoonoseberedskab vedrørende primærproduktionen ligger ligeledes i denne aktivitet. Endvidere er formålet at koordinere dokumenteringen af kvalitet og sygdomsforhold i kvægproduktionen via samarbejde med de veterinære laboratorier. Projektet finansierer vask og desinfektion af køretøjer, der returnerer fra udlandet efter dyretransporter jf. krav i Danish Transportstandard.

I dette nummer: Kursus i smittebeskyttelse, Besætninger søges til projekt om opstaldning af halte køer i sygeboks, Kontrolkampagne om syge og tilskadekomne dyr, Professionel hjælp til obduktion, patologiske undersøgelser og diagnostik mv.
SEGES Kvæg har tidligere formidlet bestilling af ekstra prøver på tankmælk.
To besætninger i hhv. Midt- og Sønderjylland er smittet med BVD. Vær opmærksom på symptomer i din egen besætning.
Blodprøvning i frivillig importkarantæne afslørede IBR-smitte hos fire stk. kødkvæg.
Vi er nået langt, men der skal en ekstra indsats til for at nå målet om et salmonellafrit kvægbrug ved udgangen af 2016. SEGES Kvæg sætter turbo på processen med nye tiltag.
På trods af den nært forestående skæringsdato for den landsdækkende saneringskampagne fortsætter indsatsen mod salmonella ind i det nye år. I øjeblikket arbejdes på nye tiltag.
Kvieejendomme med krav om to årlige blodprøvninger skal snart i gang med årets første prøveudtagning.
Poul Henrik Søgaard fik for alvor øjnene op for, hvor han og medarbejderne skal lægge indsatsen efter besøg af SEGES’ salmonella­ekspert.
Mindre ændringer i salmonellabekendtgørelsen har betydning for mælkeleverende besætninger.
Sygdommen Lumpy Skin disease er så alvorlig, at smittede besætninger i EU kræves aflivet. Flere EU-lande har siden 2015 haft udbrud af den oprindeligt afrikanske sygdom.
Nu kan du få et samlet overblik over hvilke dyr i besætningen, der er tes­tet for salmonella samt resultaterne af prøverne.
I den kommende tid modtager alle mælkeproducenter en lamineret A3-planche om sikker malkning til ophængning i malkestalden.
Udviklingen i antal besætninger med B-streptokokker går den forkerte vej. Derfor skærper SEGES Kvæg overvågningen.
Om to måneder er det ti år siden, at danske kvægbrugere startede en fælles indsats om at bekæmpe salmonella i dansk kvægbrug. 31. december 2016 er målstregen sat.
Husk, at man i det højprævalente område har pligt til at få blodprøvet kvier i opdræt på separate ejendomme – uanset besætningens salmonellaniveau.
Vær opmærksom på de særlige krav ved dyrskuer, der gælder for besætninger fra det højprævalente område. Husk bl.a. blodprøvetagning af dyret minimum 14 dage før skuet.
Alt for mange tester kun kalve og lakterende dyr. Men styr på smittespredning blandt ungdyrene er en afgørende brik i en succesfuld sanering.
Planche - Vores mælk
Mange tager imod SEGES’ tilbud om at kaste friske øjne på saneringsprocessen.
Undgå så vidt muligt indkøb af dyr. Indkøb udgør den største risiko for introduktion af smitte i besætningen.
SEGES Kvæg tilbyder nu besætninger, som kæmper med salmonellasanering, en ’pakke’, der bl.a. indeholder besætningsbesøg og vurdering af handlingsplan.
SEGES Kvæg tilbyder nu besætninger, som kæmper med salmonellasanering, en pakke, der bl.a. indeholder besætningsbesøg og vurdering af handlingsplan.
Ulovlige flytninger fra det højprævalente til det lavprævalente salmonellaområde øger smitterisikoen i alle besætninger. Men det har særlige konsekvenser for køber og sælger.
Nyt værktøj giver slagtekalveproducenterne en risikovurdering af deres leverandørbesætninger i forhold til salmonella­smitte.

© 2021 - SEGES Projektsitet